SPREKERS

We hebben ook dit jaar aan deelnemers die al eerder deelnamen aan het symposium gevraagd of zij een voorkeur hadden voor een spreker of een onderwerp.  We hebben daaraan voor zover dat mogelijk was aan voldaan.

WENDA LAS van BENNEKOM is Kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Zij is als  docent verbonden aan het opleidingsinstutuut van O&O alsook aan de Prins/Gaus Academie.

Wenda deed van 2016 tot 2018 onderzoek naar het begeleiden van Hoog Risicohonden.

Vanuit het project “Zware jongens en Pittige meiden”  bracht zij advies uit aan de staatssecretaris met betrekking tot bijscholing en beleid betreffende Hoog Risicohonden.

Op verzoek van Professor S.G Friedman publiceerde zij een artikel Hoog Risicohonden bij de Association of Aplied Animal behavior in de VS.

Sinds 2020 is zij eigenaar van het Molosser Training Center, hèt kenniscentrum voor Hoog Risicohonden waar binnen een veilige setting trainingen worden gegeven aan eigenaren om op een verantwoorde manier met deze honden om te gaan alsook een opleiding voor instructeurs om zich te bekwamen in het omgaan met deze honden.

Sinds  2022 is zij lid van de D.T.I waar advies aan eigenaren wordt gegeven bij inbeslagname.

Vanaf 4 oktober 2024 is zij voorzitter van de Stichting Mens en hond in harmonie.

ONDERWERP: HOE GAAN WE OM MET HOOG RISICO HONDEN IN DE MAATSCHAPPIJ. Het ontkrachten van een aantal mythen omtrent de Zware jongens en Pittige meiden. Op welke wijze gaan we om met de verschillende rastypen en wat betekent dat voor de begeleiding en hoe we het samenleven met honden harmonius kunnen laten verlopen. Wenda maakt ter verduidelijking gebruik van interessant beeldmateriaal.

 

.

Dr ESTHER HAGEN-PLANTINGA is voormalig wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en heeft enige tijd geleden haar eigen bedrijf Pet Nutrition Consultancy  opgericht waarin ze advies geeft over de gehele wereld betreffende voeding.

ONDERWERP: VEGETARISCHE VOEDING VOOR DE HOND ????

Er verschijnen nogal wat publicaties van wetenschappers (in het bijzonder door Andrew Knight Universiteit Ausralie, Uk en Nieuw Zeeland) die menen dat vegetarische voeding verantwoord is voor de hond. In hoeverre is dat het geval en zijn er ook risoco’s?

In de eerste plaats heeft een hond nutrienten nodig en niet zozeer ingredienten, echter als die nutrienten worden aangeboden in goed opneembare en verwerkbare manier dan is het niet belangrijk of het het aanbod van voeding dierlijk of plantaardig is. Vegetarisch KAN dus verantwoord zijn mits goed samengesteld.

Esther doet het “uit de doeken”

 

 

Drs WILLIE van der VELDT van der WAL is in 1989 afgestudeerd in de klinische psychologie. Zij heeft bijzondere interesse in de geschiedenis en theorievorming van diverse psychologische modellen en hoe het individu met behoud van goede relaties zijn ambities kan waarmaken. Dit alles geprojecteerd op de hond.

Willie is hondentrainer en hondengedragstherapeuten, fokt af en toe een nestje met een van haar Hollandse Herders. Zij schreef het boek “Hondenlogie, psychologische kijk op honden”.

ONDERWERP: THEORIEEN WAT MOET JE ERMEE. In de hondenwereld kom je verschillende theorieën tegen over het gedrag van honden. De één houdt vast aan de voorouder de wolf, al of niet inclusief het dominantiemodel en de ander heeft het over emoties en alleen maar belonen van goed gedrag. Hoe ontstaan deze theorieën, wat kun je ermee en kan je een hond ook zonder theorie opvoeden?

 

Drs AN WESENBEEK studeerde psychologie en is al van jongsafaan gepassioneerd door het gedrag van zowel mensen als honden. Als hondengedragstherapeut maakte ze van haar hobby haar beroep en opende een hondengedragscentrum in Belgie Zij runde een hondenschool, nam honden op bootcamp en behandelde mensen met angst voor honden. Op deze manier kon ze haar passie voor zowel mensen als honden combineren. Gedurende enkele jaren fokte ze honden, gaf lezingen in binnen en buitenland en schreef jarenlang artikelen in het hondentijdschrift Woef Magazine. Op dit moment geeft ze nog individuele lessen en heeft ze een psychoterapie praktijk in Antwerpen.

1E ONDERWERP: COMMUNICATIE BIJ HONDEN ONDERLING.

An neemt ons mee aan de hand van filmmateriaal in de wereld van communicatie bij honden.

Hebben factoren als genetica, werkdrift, ras en andere eigenschappen invloed op de manier van communiceren en passen zij dat aan bij de communicatie met pups? Er zijn veel misverstanden waaraan An aandacht zal besteden.

2e ONDERWERP: COMMUNICATIE MET NIET SOORTGENOTEN.

Wat zijn de communicatiesignalen ten opzichte van mensen en hoe moeten de mens daarop reageren. In hoeverre heeft de hond zich aangepast om te communiceren met mensen. Gezien haar professie als psycholoog zijn dit soort vragen in het juiste perspectief te beantwoorden.

Kunnen we andere trainingsmethoden inzetten om iets over te brengen zodat de hond ons beter begrijpt?

Wat betreft de communictie met andere dieren (bijvoorbeeld de kat, het konijn of een kip) zal de hond een uitgebreide “vocabulair” moeten hebben om iets over te brengen. Een kip is namelijk geen konijn. Hoe doet hij dat? Ook deze 2e lezing wordt “begeleid” met filmmateriaal.

P.S. An zal met een tussenpauze 2x 60 minuten spreken

 

JACQUES PIEDERIET begon zijn “loopbaan” als hondeninstructeur in 1968 bij de Dierenbescherming in Breda in combinatie met de terecht veel bekritiseerde KNPV.

Zijn motto: “de hond is je vriend en die geef je geen schop”. Hij was zijn tijd ver vooruit wat betreft positief trainen, wat andere hondsezaken betreft kan hij nog veel leren. Zijn wolvenstudies (inmiddels zo’n 15 duizend uur in het wild en gevangenschap) hebben hem een andere kijk gegeven op het gedrag van de hond. Een korte observatie van de Aziatische wilde hond ,de dhole, (1 jaar) en de langere observatie naar de Afrikaanse wilde hond (3 jaar) geven een beeld over zijn interesse naar gedrag. Naast deze observaties hebben zijn studies biologie (Open Universiteit) en zijn huidige studie Neurobiologie (met ondersteuning Universiteit Gent) gezorgd voor een iets afwijkende kijk op het gedrag van de hond.

ONDERWERP: HONDSE ZAKEN  (korte onderwerpen) met onder andere de vraag of een niet gecastreerde reu seksueel gefrusteerd kan zijn, aangeboren of genetisch, waarom plast een teef als een reu?, bijnierschors, mogen wij onze hond niet corrigeren? , hoog risicohonden, de snuitbeet, enterisch zenuwsysteem, prikkel/hippocampus/geheugen, habituatie, pyramidecellen, Afrikaanse wilde hond, prolactine, stapje hoger, mammatumoren, epigenetica, nature-nuture, prikkels,fout hondje.